O društvu

 

Namiznoteniško društvo deluje kot neprofitna organizacija. Na razpolago imamo dvorano, kjer so namiznoteniške mize stalno postavljene. V namiznoteniški dvorani redno vadijo tekmovalni igralci in rekreativci.

 

NTD-KAJUH-trening-05-2014-foto-damjan-končar (35)

Predsednik društva: Ernest Mencigar

Zgodovina društva

Namiznoteniško društvo Kajuh – Slovan se je leta 1966 formiralo kot družabni klub v kletnih prostorih bloka na Kajuhovi ulici v Ljubljani. V teh prostorih so tedanji člani – ustanovitelji (Udir, Osterman, Šolar,…) igrali namizni tenis, šah, razstavljali fotografije, prirejali predavanja in se družili. Zaradi vse večjega članstva  se je na ustanovnem občnem zboru  26. 9. 1968 klub registriral kot Družabni klub Kajuh in se istega leta včlanil v NTZS. 

S preureditvijo kopaliških garderob na  Kodeljevem v dvorano za namizni tenis (14.12.1972) so člani dobili boljše pogoje za treninge in se tudi počasi razdelili na dva dela: družabni in športni. Na zboru kluba se je ustanovil NT klub Kajuh – Slovan, ki je s sedmimi drugimi športnimi klubi ustanovil ŠD Slovan.

Ideja po organizaciji večjega tekmovanja se je realizirala 7. in 8. aprila 1973, ko je Kajuh – Slovan organiziral 1. Kajuhov memorial s 120 udeleženci iz 19 slovenskih klubov. Število tekmovalcev se je iz leta v leto povečevalo. Udeleženci so prihajali iz vseh republik Jugoslavije in sosednjih držav. Tako je Kajuhov memorial v mesecu aprilu pridobil stalno mesto v koledarju NTZJ in v športnem parku Kodeljevo. V  vrhuncih  svoje  izvedbe je  tekmovanje gostilo preko 1000 igralcev in rekreativcev.

Do  leta  1982  je  društvo  delovalo  predvsem na področju rekreacije. Kasneje je ekipa  mlajših  kajuhovcev – bivših  igralcev  prevzela  skrb  nad  podmladkom.  Predsednik  društva  je  bil  Bojan  Žugelj. S trenerskim delom sta se tedaj ukvarjala  Marjan Mencigar  in Miloš  Živkovič. Podmladek so sestavljali igralci  Irena  Šereg,  Barbara  Pfeifer,  Maja  Bricelj, Matjaž  Car,  Mitja  Kuzma,  trije  bratje  Pajk.

Dvorana  v kateri smo trenirali je v poletni  sezoni  še  vedno  služila  za  garderobe  kopališča Kodeljevo  tako,  da  smo se  sredi  osemdesetih  preselili  v  šolsko telovadnico  Ketteja  in  Murna,  kjer  smo  lahko  vadili  celo  leto.  Prav  s  pričetkom  vadbe  na  šoli  smo  pridobili  najuspešnejšo  generacijo  v  zgodovini  kluba  s  katero  smo  osvajali  odlične  rezultate in naslove  v  Sloveniji, Jugoslaviji in  Evropi. V  tem  času  je kot predsednik društva prevzel  krmilo Ernest  Mencigar. V  tej  generaciji  so  se  izkazali:  Biljana  Todorovič, Špela  Polončič, Špela  Poljanšek,  Andrej  Žagar,  Damjan  Pertoci,  Aleš  Belina,  Iztok  Gržinič.  Generacija deklet je osvojila tri  zaporedne naslove pionirskih in nato še tri zaporedne naslove  mladinskih prvakinj Slovenije ter tretje mesto v Jugoslaviji  med  pionirkami.

Leta 1992  smo po večletni organizaciji tradicionalnega Kajuhovega memoriala organizirali 1. mednarodno odprto prvenstvo Slovenije za pionirje in mladince. Prvenstvo smo uspešno izvedli štirikrat. V naši zadnji izvedbi leta 1997 je na prvenstvu nastopilo kar 12 držav. Vsi  člani  društva so pomagali pri izvedbi vključno z  rekreativci (Dušan Kravos, Jože  Miklavčič, Janez  Črnologar, Drago  Bržan,  Tomaž  Gržinič,  Boris Mayer,  Marjan Gorišek, Cveto Stibilj, Bojan Žugelj,  Damjan Miklavčič,  Matjaž Rusjan in še mnogi..), ki so bili vsa leta  glavni steber  delovanja  društva. Poleg naših članov so pripomogli k izvedbi  prvenstev tudi  Darijan Vizjak, Gorazd Vecko,…

Za  društvo  so  v  tem  času  igrali  tudi  igralci  drugih  klubov v  prvi vrsti  legenda  slovenskega  namiznega  tenisa  Edvard  Vecko,  ki  je  igral  za  moško  ekipo,  ko je nastopala  v  1.  slovenski ligi. Prav  tako  so  igrali  še  Luka  Reflak,  Miha  Rupar,  Petra  Mlakar,  Tina  Zalezina,  Špela  Lukner, Tanja  Nišavič,  Mateja  in  Lorena  Faganel. Trener  je bil  Miloš Peperko Živkovič,  poldrugo  leto  tudi  Borut  Veren.

V  letu  1995  smo se ponovno preselili iz šolske telovadnice v  prenovljeno  dvorano  nad  bivšim  kegljiščem,  ki  so jo preuredili  zgolj  za  namizni  tenis.

S pridobitvijo ustreznih pogojev za treniranje in tekmovanje ter po nekajkratnih drugih mestih v 1. ligi je dozorela želja po osvojitvi naslova državnih prvakinj za članice. Z  angažiranjem  beloruske  igralke  Viktorije  Pavlovič  nam  je  v  sezoni 1996/97 to uspelo  prvič (za ekipo so igrale: B. Todorovič, Š. Polončič, T. Nišavič in V. Pavlovič).  Konkurenca je  bila  v  tistem  času  v prvi  slovenski  ženski  ligi  zelo  močna.  Še  posebej  so  izstopali in privabili množico gledalcev mestni  derbiji  med  Kajuh – Slovanom  in  NTK  Ilirijo. V  sezoni 1998/99  smo  uspeh  ponovili. Za  nas  je  igrala  kitajska  igralka  Wang  Bo,  ki  je  s  svojo  igro  prinesla  svežino  v  društvo  in  cel  slovenski  namizni  tenis. Ekipi se je v isti sezoni uspelo  uvrstiti  v osmino finala najboljših ekip v Evropi,  kjer  smo  po  spletu  okoliščin izgubili,  ker igralka  Wang Bo  ni dobila  vizuma  za nastop proti Avstrijkam.

Od  leta  1993 opravlja profesionalno delo  trenerja  Miloš  Peperko Živkovič.  S povečanjem podmladka in razširitvijo delovanja društva smo leta 2003 zaposlili še trenerko Špelo  Polončič. Ves  čas  se je v društvu  ohranila  rekreacija, ki redno trenira, se druži in uspešno tekmuje v rekreativnih ligah s tremi ekipami.

Društvo trenutno zaposluje dva trenerja za delo z otroci, mladino in člani. Naše delovanje smo zato razširili na ljubljanske osnovne šole (večino v okolici sedeža društva), kjer zajemamo večjo populacijo otrok in širimo namizni tenis kot športno panogo.

Kljub široki  dejavnosti  vzdržujemo tri  popolnoma amaterske ekipe v ligaškem  tekmovanju.  In  sicer  žensko ekipo  v 1.  SNTL  in  prvo moško  ekipo  v 1.  SNTL ter drugo v 3. SNTL. Za  žensko  ekipo v  zadnjih  letih  nastopajo:  Lara Opeka, Tjaša Novak, Alja Benčina, Tajda Šabanov, Sara Kozamernik in Špela  Polončič. Za prvo moško ekipo pa: Domen Peperko, Andraž Novak, Denis Pintar in Nenad Stankovič.

Trenutno imamo v društvu obetavne mlade igralke, ki z odličnimi nastopi zasedajo prva mesta v državi med mladinkami. Med njimi še posebej izstopa Lara Opeka, ki je tudi dobitnica medalje iz Evropskega prvenstva za mlade.

V bodoče si v NTD Kajuh-Slovan prizadevamo nadaljevati s kvaliteto in širino dela z mladimi igralci ter ohraniti rekreativni del društva.